Çok şey anlatmak istiyorum ama yorgunum, beynim, Bedenim ve kalbim yorgun. Hayallerim, heveslerim, iyimserliğim yorgun.Konuşarak anlatarak anlaşmaya olan inancım bile yorgun. Benden geriye kalan sadece boş bir yorgunluk...;
Neden yorgunum bilmiyorum.! Nedenleri sebepleri bilemedim. Toplum mu, yakınımdaki insanlar mı, yoksa dünyalık mı bilmiyorum!.. Bildiğim yorgunum..;
İnsanlar yorgun yaşam sevinci elinde alınmış robot gibi çalışmak eve gidip yemek tv ve yatmak bu hale gelmiş insanlar. İşe giderken heves heyecan yok eve dönerken de öyle iş dışında eğlenmek ailece gezmek misafirliğe gitmek yok olmuş mecburi gidilen yerde de ya TV izlenir yâda ekonomi durumu konuşulur.
İntiharlar arttı, boşanmalar arttı, kardeşler arası kavga arttı, aile içi huzursuzluk ve şiddetli geçimsizlik arttı. Büyüklerimizden gördüğümüz sevgi saygı kalmadı. En önemlisinde hayâ bitti bitecek!. Canımızdan kanımızdan olan aile bireylerimize bile tahammül gösteremiyoruz.
İş yerlerinde huzur ve güven kalmadı. Kimse kimseye güvenmiyor. İşçi patrona, patron işçiye güvenmiyor. Müşteri esnafa, esnaf müşteriye güvenmiyor. Kısaca kimse kimseye artık güvenmiyor. Hatta şu cümleler çok kullanılmaya başlandı. ‘’Babama bile artık güvenmiyorum’’.
Cami cemaati imama, İmam cemaate, öğrenci öğretmene, öğretmen öğrencisine sevgisi saygısı ve en önemlisinde güveni kalmamış. ‘’Hatır gönül işi bitti’’.
İş desen iş var, lüks evler var, arabalar var. Sofralar çeşit çeşit, kafeler, restoranlar, parklar, bahçeler, her şey var..; Lüks telefonlar PC’ler internet kısaca bu devirde her şeye ulaşmak mümkün. Ama insanlar yorgun ve mutsuz. ‘’Huzursuz Robot’’ gibi bir yaşam..;
Hastalıklar çeşit çeşit arttı, hastaneler doktorlar eczaneler arttı, her türlü tedavi imkânı arttı, uzakta olan tedavi merkezlerine ulaşım içinde imkânlar arttı ama; insanlar iyileşmiyorlar ve sürekli hastalar ve hastalıklar artıyor. Yorgunluklar artıyor.
Saymakla bitmiyor. Sevgi, saygı, hatır gönül güven kalmadı veya bitti bitecek. Peki, naçizane soruyorum: ‘’Sebepler Nedenler, Nedir, Neden bu hale geldi insanlar?’’ Bir fikri olan var mı? Ama siyaset dışı partizanlık yapmadan öz eleştiri yapabilecek insanlardan soruyoruz. İnsanlar neden yorgun.?
Naçizane aklıma gelen bazı sebepler: ‘’Samimiyetsiz sadece şekil olarak inanç. Ferasetsiz, empati yoksunu, önyargılı, aç gözlülük, kendinden aşağıyı görememek, imansızlık, örf ve adetleri dinin önünde görmek, samimiyetsizlik kısaca aklıma gelenler bunlar. Sizce sebepler nelerdir, çözümü nelerdir?...
Mevlana hazretleri ne güzel söylemiş: ''Ya olduğun gibi ol, yâda Göründüğün gibi ol.''