2019 yılının son aylarında ülke genelinde 11 Milyon fidanın dikimi gerçekleştirilmişti. Bu fidanlar dikilirken bir kısım vatandaşlar, fidan dikimi için bu dönemin uygun olmadığı ve toprağın yeterince neme ulaşmadığını vurgulayarak fidan dikimine karşı çıktı. Ancak hükümet kanadı tam tersi bir durumu savunarak, ağaç dikmek için tam zamanı olduğunu vurgulamıştı. Herkes dikilen ağaçların akıbetini beklerken Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, fidanların akıbeti ile ilgili Cumhuriyet Gazetesinden Sena Yaşar’a verdiği röportajda ağaçların yüzde 90’nının üzerinde kuruduğunu iddia etti.
Söz konusu bu haberin hemen ardından Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada, ağaçların yüzde 95’inin yaşadığı ve sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü fotoğraflarla açıkladı.
Bugün iki kesim tarafından yapılan bir açıklama görüyoruz. Hangisi gerçek hangisi yalan bilemiyoruz. Bakanlık birkaç ilden birkaç fotoğraf ile ağaçların sağlıklı olduğunu savunuyor. Karşı kesim ise aksi bir durum belirtiyor. Ancak Urfa gibi kurak bir iklime sahip bir şehirde 11 milyon fidan dikilirken ekilen ağaçların akıbeti acaba ne durumda? İlimizin Orman müdürlüğü konuyla ilgili fotoğraf ve bilgi paylaşımı yapmadı. Benim tahminim o dönemde ekilen ağaçların yüzde 50’si kurumuş olduğudur.
Eğer bakım ve sulaması yapılmışsa belki Urfa gibi kuru şartlarda yetişen ağaçlar kurtulabilir.
Peki, Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, çalışmayla ilgili neler söyledi, önce ona bakalım, “Ormancılık bilim insanları ve bizler, koşulların uygun olmadığını bildirmiştik. Mevsim itibarıyla yeteri kadar yağışın olmadığı dönemde, sırf Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek adına böyle bir kampanyanın yürütülmesinin yanlış olduğunu söylemiştik. Ayrıca dikilen fidanların usulüne uygun ve ehil insanlar tarafından dikilmediği de ortadaydı. Keşke o dönemki iddialarımızda biz yanılmış olsaydık. Birkaç alanda yaptığımız araştırmada yüzde 90’ın üzerinde fidanın öldüğü görülmektedir.” dedi.
Başkanın söylediklerinin bir kısmında doğruluk payı var. Ağaç diken insanların çoğu ehil olmayan kişilerden oluştuğu sözüne katılıyorum. İlimizde o dönemde ağaç diken bazı kişiler ağaçlara sadece bir pet bardağı su verdiğini gördük. Urfa gibi kurak bir yerde pet bardağı ile ağaç ekersen o ağacın sonu büyük ihtimal kurumakla sonuçlanacaktır. Eğer sonradan bakımı yapılmışsa diyecek bir şey yok.
Umarım Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı açıklama gibi sadece yüzde 5’lik kısımda sadece kuruma olmuştur. Eğer yüzde 95 oranında ağaç kurtulduysa bu ülkemiz için büyük bir kazançtır. Bu işi hakkıyla yerine getiren yetkilileri tebrik etmek gerekiyor.
Yeni bir yazıda buluşmak dileğiyle…