Ülke genelinde ve Urfa’da silahlı kavgaların her geçen gün artışında bireysel silahlanmanın artması ve ruhsatlı-ruhsatsız silahlara kolaylıkla erişilebilmesi büyük önem taşıdığını dile getiren DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, bireysel silahlanmadaki bu artışa paralel olarak basit kavgalar bile kolayca silahlı çatışmaya dönüşerek ölümle sonuçlandığını belirtti.
Öte yanan aile içi şiddet vakalarında da silaha ulaşılabilirliğin kolay olması kavgaların ölümle sonuçlanmasında can alıcı noktada olduğu ifade eden DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Öcalan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplandırılması istemiyle 8 maddeden oluşan soru önergesi sundu.
DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, meclis gündemine taşıdığı silahlı kavgalara ilişkin şunları kaydetti:
‘’Vekili bulunduğum Urfa ili basınında neredeyse her gün silahlı kavga haberi yer almaktadır. Bu silahlı kavgalar ölümle sonuçlanmaları nedeniyle endişe verici boyutlara ulaşmıştır.
Sadece son beş gün içinde basına yansıyan silahlı kavga haberlerinden bazıları şunlardır;
16 Ağustos’ta Eyyübiye ilçesinde meydana gelen tartışma silahlı kavgaya dönüşmüş,1 kişi ağır yaralanmış, üç kişi hayatını kaybetmiştir.
17 Ağustos’ta Bozova ilçesinde tarla için çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüşmüş, bir kişi hayatını kaybetmiş, bir kişi yaralanmıştır.
18 Ağustos’ta Haliliye ilçesinde çıkan silahlı kavgada bir kişi ağır yaralanmıştır
20 Ağustos’ta, Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesi Maşuk-TOKİ yolu üzerinde bulunan bir akaryakıt istasyonunda iki gurup arasında meydana gelen tartışma silahlı çatışmaya dönüşmüş, bir kişi hayatını kaybetmiştir.
21 Ağustos’ta Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili kırsal mahallesinde iki grup arasında çıkan anlaşmazlık silahlı kavgaya dönüşmüş, biri kadın iki kişi hayatını kaybetmiştir.
Ülke genelinde ve Urfa’da silahlı kavgaların her geçen gün artışında bireysel silahlanmanın artması ve ruhsatlı-ruhsatsız silahlara kolaylıkla erişilebilmesi büyük önem taşımaktadır. Bireysel silahlanmadaki bu artışa paralel olarak basit kavgalar bile kolayca silahlı çatışmaya dönüşerek ölümle sonuçlanabilmektedir. Ayrıca aile içi şiddet vakalarında da silaha ulaşılabilirliğin kolay olması kavgaların ölümle sonuçlanmasında can alıcı noktadır.
Demokratik ülkelerde bireysel silahlanmaya karşı çıkan hareketler güçlenmekte olup, bireysel silahlara erişim zorlaştırılarak bunların kullanımı, denetimi için düzenlemeler yapılmaktadır. Türkiye’de ise kayıtsız ve ruhsatsız silahlanmalar yeterince tehdit oluştururken kayıtlı silahlanmaların da bir kısmının psiko-sosyal testlerden geçmemiş kişilere, kontrolsüzce ruhsatlandırmaları vatandaşlar için hayati tehdit oluşturmaktadır.
Bu bağlamda;
1-Urfa’da artan ve ölümle sonuçlanan silahlı kavgalar bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
2-Urfa’da silahlı kavgaları ve şiddet ortamının artmasını önlemek için bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma planlanmakta mıdır?
3-.2024 yılı çerisinde Türkiye’de kaç kişiye silah bulundurma ve silah taşıma ruhsatı verilmiştir?2024 yılı içerisinde Urfa’da kaç kişiye silah bulundurma ve silah taşıma ruhsatı verilmiştir?
4-Bakanlığınız tarafından, Urfa’da 2024 yılında gerçekleşen silahlı kavgaların kaç tanesinde ruhsatsız silah kullanıldığı tespit edilmiştir?
5-2024 yılında Urfa’da silahlı kavgalarda kurşunlanma sonucu kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir? Hayatını kaybeden vatandaşlarımızdan kaç tanesi ruhsatsız silahla kurşunlanarak hayatını kaybetmiştir? Hayatını kaybeden vatandaşlarımızdan kaç tanesi ruhsatlı silahla kurşunlanarak hayatını kaybetmiştir?
6-Urfa genelinde silahlı kavgaların artmasının nedenleriyle ilgili bakanlığınız tarafından yapılan araştırma var mıdır? Bireysel silahlanmanın artmasıyla silahlı kavgaların artması arasındaki ilişki nedir?
7-Bakanlığınızın mülk edinme veya diğer yollarla vatandaşlık alan kişilere kolaylıkla silah ruhsatı verdiği iddiaları doğru mudur?
8-Bireysel silahlanmanın yaygınlaşmasını engellemek için bakanlığınızın herhangi bir eylem planı var mıdır?’’