Şanlıurfa’da ciddi bir sorun haline gelen uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı her geçen gün yaygınlaşmakta olduğunu ve uyuşturucu kullanım yaşı ise çocukluk yaşlara kadar düşmekte olduğunu kaydeden DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın, yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesi sundu.
Okul çevrelerinde, parklarda, mesire alanlarında çoğunlukla gençlerin vakit geçirdikleri cafe ve restoranlarda alenen uyuşturucu satışı yapıldığı ve kullanıldığını ve bu nedenle vatandaşların kendileri ve çocukları için endişe duydukları ve güvende hissetmediklerine dair şikayetlerin kendilerine bildirildiğini ifade eden Öcalan, Bakan Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle Meclise taşıdığı 9 sorudan oluşan soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:
Vekili bulunduğum Urfa ili; yapılan uyuşturucu operasyonları ile sıkça gündeme gelmekte, bu operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucu miktarı, yakalanan uyuşturucu satıcısı sayıları ve uyuşturucu kullanım oranlarına dair sayısal veriler basına ve kamuoyuna yansımaktadır.
Buna göre; Şanlıurfa İl emniyet Müdürlüğü, 2024 yılı içerisinde Urfa genelinde yürütülen narkotik suçlarla mücadele çalışmaları kapsamında 493 kilo 206 gram uyuşturucu madde ve 401 bin 596 adet uyuşturucu hap ele geçirildiği bilgisini paylaşmıştır.
12/08/2024’te basına yansıyan habere göre ise Şanlıurfa Valiliği Urfa’nın il geneli haftalık uyuşturucu bilançosunu 705 Kg 403 gr Skunk, 6 Kg 022 gr esrar, 12 Kg 585 gr Metanfetamin, 581 gr bonzai, 118 gr eroin, 10.890 gr sentetik hap ele geçirildiği şeklinde açıklamıştır.
Ancak; Urfa’da ciddi bir sorun haline gelen uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı her geçen gün yaygınlaşmakta, uyuşturucu kullanım yaşı ise çocukluk yaşlara kadar düşmektedir.
Okul çevrelerinde, parklarda, mesire alanlarında çoğunlukla gençlerin vakit geçirdikleri cafe ve restoranlarda alenen uyuşturucu satışı yapıldığı ve kullanıldığı, bu nedenle vatandaşlarımızın kendileri ve çocukları için endişe duydukları ve kendilerini güvende hissetmediklerine dair şikayetler tarafımıza bildirilmektedir. Kentte uyuşturucu ve madde kullanımına dair bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetlerinin, uyuşturucu kullanımının artmasını önlemeye yönelik tedbirlerin, AMATEM ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele merkezlerinin yetersiz olduğu da sıkça dile getirilmektedir.
Bu bağlamda;
1.Urfa’da son 1 yıl içinde uyuşturucu ve türevi madde bağımlılığı nedeniyle tedavi gören kişi sayısı kaçtır? Urfa’da son 1 yıl içinde uyuşturucu ve türevi kullanımı nedeniyle ölen kişi sayısı kaçtır?
2.Urfa İlinde AMATEM ve uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili rehabilitasyon merkezlerinin yetersiz olduğu iddiaları doğru mudur? AMATEM’in toplam kapasitesi ve yatak sayısı nedir?2024 yılı içerisinde madde bağımlılığı nedeniyle AMATEM’e başvuran kişi sayısı kaçtır?
3.Urfa’da gençlerin sıkça vakit geçirdiği cafe ve restoranlarda alenen uyuşturucu kullanımı ve satışı yapıldığı ile ilgili bakanlığınıza kaç şikâyet başvurusu yapılmıştır? Konu ile ilgili bakanlığınız tarafından herhangi bir soruşturma yürütülmekte midir? Uyuşturucu kullanımına ve satışına müsamaha gösteren işletme sahipleri ile ilgili bakanlığınızca herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır?
4.Bakanlığınızca uyuşturucu kullanımını önleme ve uyuşturucuyla etkin mücadele yürütmek amacıyla Sivil Toplum Kuruluşlarının görüş ve önerileri alınmakta mıdır? Bu bağlamda STK’larla ortak çalışmalarınız var mıdır?
5.Urfa Valiliği ve Urfa İl Emniyet müdürlüğü tarafından uyuşturucu satıcısı ve uyuşturucu madde yakalandığına dair sıkça sayısal veri paylaşılmasına rağmen Urfa’da uyuşturucu ile mücadelenin yetersiz olduğu, il genelinde uyuşturucu kullanımının ve satışının arttığı iddiaları doğru mudur?
6.Urfa’da basına ve kamuoyuna sıkça yansıyan uyuşturucu operasyonu haberlerine rağmen uyuşturucu ticaretinin önlenememesinin nedeni nedir?
7.Urfa’da okul önlerindeki uyuşturucu satışlarını önlemek için bakanlığınız tarafından yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa nelerdir?
8.Halkın sıkça kullandığı parklarda ve mesire alanlarında uyuşturucu satışını ve kullanımını önlemeye yönelik bakanlığınız tarafından yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa nelerdir?
9.Urfa’da yapılan uyuşturucu operasyonları neticesinde bazı kamu görevlileri, kolluk ve polislerin uyuşturucu ticaretine karıştığı ya da göz yumduğu iddiaları doğru mudur? Uyuşturucu ticaretine karıştığı ya da göz yumduğu gerekçesiyle hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılan kaç kamu görevlisi, polis ya da kolluk bulunmaktadır?