Türkiye'de 61 milyon 441 bin 882 seçmen 31 Mart Pazar günü yerel seçim 2024 için sandık başına giderek oylarını kullanacak. Oyların geçersiz sayılmasına neden olabilecek çeşitli durumlar vardır. Geçersiz oyların tanımlanması ve işlenmesi, seçimlerin şeffaflığını ve adil olmasını sağlamak için önemlidir. Bu nedenle, seçmenlerin oylarını kullanırken dikkatli olmaları ve oy verme kurallarını anlamaları gereklidir. Peki hangi oylar geçersiz sayılıyor? Oylar hangi halde geçerli, hangi halde geçersiz sayılacak? İşe YSK kurallarına göre oyların geçerli ve geçersiz olduğu durumlar.
Mühür basılmamış olması: Hiçbir mühür basılmamış oy pusulaları geçersiz sayılır. Yanlış mühür basılması: Yanlış seçim türüne (örneğin, "Tercih" yerine "Evet") veya yanlış sandık mührünün basılması oyu geçersiz kılar.
Birden fazla mühür basılması: Aynı seçim türünde birden fazla adaya veya partiye mühür basılması da oyu geçersiz sayılmasına neden olur.
Mühürün tam olarak basılmamış olması: Mührün pusulada net bir şekilde görünmemesi veya tam olarak basılmamış olması da geçersizliğe yol açabilir.
Yırtık veya kopuk olması: Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması oyu geçersiz kılar.
Yazı veya işaret olması: Oy pusulasının üzerine mühür dışında herhangi bir yazı, çizgi, işaret veya imza atılması oyu geçersiz sayılmasına neden olur.
Pusulada yabancı madde olması: Oy pusulasının içine para, kâğıt parçası gibi yabancı maddeler konulması da oyu geçersiz kılar.
Birden fazla oy pusulası olması: Zarfın içinde birden fazla oy pusulası olması tüm oyların geçersiz sayılmasına neden olur.
Zarfın yırtık veya açık olması: Zarfın yırtık veya açık olması da oyların geçersiz sayılmasına yol açabilir.
Zarfın üzerinde yazı veya işaret olması: Zarfın üzerinde mühür dışında herhangi bir yazı, çizgi, işaret veya imza atılması da oyların geçersiz sayılmasına neden olur. İşte YSK kurallarına göre geçerli ve geçersiz oy pusulası örnekleri:
Sandık kurulunca verilen ve o seçim için düzenlenmiş biçim ve renkte olmayan oy pusulaları geçersiz sayılır. (Yukarıdaki örnekte oy pusulası kahverengi renktedir.)
Büyükşehir Belediye Başkanlığı oy pusulası beyaz, Belediye Başkanlığı oy pusulası mavi, Belediye Meclisi Üyeliği oy pusulası sarı ve İl Genel Meclisi Üyeliği oy pusulası turuncu renklidir.
Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları geçersiz sayılır.