Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim’in başkanlık ettiği ve Yönetim Kurulu Üyelerinin yer aldığı Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) heyeti, Irak Kürdistan Bölgesi'ne yönelik bir ziyaret düzenledi. Üç gün süren ziyaret programı kapsamında, Duhok Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Cemil, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu Milletvekili Çiya Şerif ile Duhok TSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, T.C. Erbil Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeleri Kerem Tozlu ve Kemal Bahadır, Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Server Kemal Havari ile Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Geylan Hacı Said ve Yönetim Kurulu Üyeler ile bir araya geldi.
Yapılan görüşmelerde genel olarak Şanlıurfa ile Irak ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi, ticarette yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması, kurumlar arası iş birliği ve dayanışmanın artırılması ile ortak projelerin geliştirilmesi üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.
BAŞKAN YETİM: İHRACATIMIZIN YÜZDE 30’U IRAK VE KÜRDİSTAN BÖLGESİNE YÖNELİKTİR
Ziyaret programı süresince yaptığı ikili görüşmelerde, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin Şanlıurfa için büyük bir pazar olduğunu ve en çok ihracatı Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yaptıklarını kaydeden Başkan Yetim, “Şanlıurfa, toplam ihracatının yüzde 30’unu Irak ve Kürdistan Bölgesine yapıyor. Trafo, gıda ve tarımsal makinalar başta olmak üzere, birçok sektörde ürün ihraç ediyoruz. Dolayısıyla, Irak ve Kürdistan Bölgesi, bizim için büyük ver önemli bir pazardır. Zaten burada olmamızın nedeni de ticari ve ekonomik anlamda var olan ilişkilerimizi daha da güçlendirmektir. Bunun için Duhok ve Erbil’de görüştüğümüz kurumların yetkililerini de ilimiz Şanlıurfa’ya davet ettik.” diye konuştu.
Görüşmelerde, Şanlıurfa'nın sanayi, ticaret, tarım ve turizm başta olmak üzere, birçok alanda geliştiğini, büyük bir potansiyele sahip olduğunu özellikle belirten Başkan Yetim, kent sanayisinde yaşanan ilerlemelerle ilgili olarak şunları dile getirdi: “Şanlıurfa sanayide ciddi anlamda gelişen bir ildir. Çok büyük bir Organize Sanayi Bölgemiz var. Burada 430 fabrikamız aktif olarak üretim yaparken, 156 fabrikamız da inşaat halinde. Özel olarak Gıda ve Besi alanında olmak üzere iki ayrı OSB’miz. Gıda OSB’miz Türkiye’nin bu alanda Türkiye’nin en büyük OSB’si konumundadır. Birçok fabrikamız sadece gıda alanında üretim yapıyor. Besi OSB’mizde de büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılıyor. Bunun için devlet ayrıca teşvik ve destekler sunuyor. İlimiz zaten 6. Teşvik Bölgeleri kapsamında yer alıyor. Bu da yatırım yapmak isteyen girişimcilere KDV muafiyetinden vergi indirimine, sigorta prim desteğine kadar birçok alanda destek verilmesi demektir.”
“ŞANLIURFA TARIM VE TURİZM ALANIN DA TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ KENTLERİNDEN”
Sanayi ile birlikte Şanlıurfa’nın tarım ve turizm alanında da Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Yetim, muhataplarına konuyla ilgili olarak şöyle söyledi: “Şanlıurfa Türkiye’nin en büyük tarım kentlerinin başında geliyor. Birçok tarımsal üründe ilk sırada yer alıyor. Pamuğun yüzde 44’ü, fıstığın yüzde 46’sı, mercimeğin yüzde 35’i, mısırın yüzde 10’ü ilimizde üretiliyor. Yine buğday üretiminde, özellikle makarnalık buğdayda Türkiye’de ilk sırada yer alıyoruz. İlimizde, toplam 11 milyon dönüm civarında ekilir tarla var. Bunun yaklaşık 7 milyon dönümü sulanabilir arazidir. Ayrıca Şanlıurfa, Türkiye’nin en fazla güneş alan illerindendir. Ortalama günlük 8,4 saat güneş alabiliyor. Bu da büyük bir güneş enerjisine sahip olduğu anlamına geliyor. Zaten şu an OSB’mizde 85 civarında fabrikamız güneş enerjisi ile enerji ihtiyaçlarını karşılıyor. Kısaca, tarımsal kalkınma ve büyümede büyük bir potansiyelimiz var. Bunun haricinde, Urfa büyük bir turizm kentidir. 12 bin yıllık tarihi olan, “tarihin sıfır noktası” kabul edilen Göbeklitepe var. Bunun dışında 12 ören yerinden oluşan Taş Tepeler var. Dünyanın tek doğal akvaryumu olan Balıklıgöl bizde. “Saklı Cennet” dediğimiz ve batık kent olan Halfeti ile doğal güzelliklerimizden olan Takoran Vadisi var. Sadece Ramazan Bayramı tatilinde 500 bin yerli ve yabancı turist Urfa’yı ziyaret etti. Elbette biz daha da artması için çalışacağız.”
“EN ÇOK İHRACATI IRAK VE KÜRDİSTAN BÖLGESİ’NE YAPIYORUZ”
Şanlıurfa’nın ihracatını bir yıl içinde iki katına çıkardıklarına dikkat çeken Başkan Yetim, “2023 yılındaki ihracatımız toplam 443 milyon dolardı. Bunun 130 milyon doları, yani yüzde 30’u Irak ve Kürdistan Bölgesi ile oldu. Ticaret adına Şanlıurfa ulaşım ve lojistik için çok önemli bir jeo-stratejik konumdadır. Irak ve Kürdistan Bölgesi ile önemli ticaret güzergahlarından olan Mersin Serbest Bölgesi’ne yakın olmakla birlikte, Orta Doğu’ya ve Orta Asya’ya açılan bir kapı konumundadır. Dolayısıyla Şanlıurfa yatırım ve ihracat için çok önemli bir kenttir. Aynı zamanda Türkiye’nin genç şehridir. Sahip olduğu genç nüfus potansiyeli nedeniyle de büyük bir iş gücü imkânı sunuyor ” dedi.
Urfa merkez ve ilçelerinde yeni fabrikalar açan işadamlarına tesekkurler