
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti genel başkanları bugün yeniden bir araya gelerek üzerinde uzlaştıkları ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni kamuoyuna açıkladı.
244 sayfadan oluşan metin, 9 ana başlık altında yaklaşık 2 binin üzerinde yeni düzenlemeyi kapsıyor. 6 siyasi partinin bir araya gelerek oluşturduğu Millet İttifakı, üzerinde uzlaştığı ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ndende hukuk, adalet, yargı, devlette kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir yönetim için güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilecek.
Yasama reformu
Katılımcı, etkin, şeffaf yasama için yeni bir iç tüzük. Torba kanunun uygulamasına son verilecek. Kanun yapması sürecine sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin katılımı sağlanacak. TBMM yürütmeyi denetleme yollarına etkinlik kazandırılacak. Milletlerarası sözleşmelerden çekilme yetkisinin meclise ait olduğunu anayasal güvence altına alınacak.
Yürütme reformu:
Cumhurbaşkanının yedi yıl için bir dönem seçilmesini kabul edecek, tarafsızlığını güvence altına alınacak. Olağanüstü halin hukuk devleti sınırları içerisinde yürütülmesi sağlanacak. Yargı Reformu: Hakimler Kurulu ve Savcılıar kurulu şeklinde iki ayrı kurul oluşturulacak. Adalet Bakanı ve müsteşarının Hakimler Kurulunda yer almasına son verilecek. Görevini kötüye kullanarak Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin hak ihlali kararlarına neden olarak, devleti tazminata mahkum ettiren hakim ve savcılara bu tazminat ve zararlarını rücu ettirilmesi sağlanacak. Savunma mesleğini anayasal güvenceye kavuşturulacak. Uzun süreli tutukluluk sorunu çözülecek. Kadınlar için adli yardım ve zorunlu müdafiliğin kapsamı genişletilecek. Devletin insan onuruna saygı gösterme ve onu koruma yükümlülüğünü anayasal güvence altına alınacak. Basın özgürlüğü güçlendirilecek. Kamu kuruluşlarının karar alma ve çalışmalarına STK’ların katılımını sağlayarak açık kapı ilkesi esas alınacak.
Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler:
Seçim barajı yüzde 3’e düşürülecek. Siyasi Partiler ve seçim mevzuatını demokrasinin ve parti içi demokrasinin güçlendirilmesi amacıyla yeniden düzenlenecek. Siyasi Partilerin kapatılmasına ilşikin davaların açılmasında Türkiye Büyük Millet Meclisinin iznini zorunlu hale getirilecek. Siyasetin finansmanını şeffaflık, denetlenebilirlik ve seçim harcamalarının saydamlığı ilkeleri çerçevesinde ayrıntılı şekilde düzenlenecek.
Kamu Yönetimi:
Bakanlıkları yeniden yapılandırarak Kadın, aile ve çocuk Bakanlığı, İklim, Çevre ve Orman Bakanlığı Şehircilik ve Afet Yönetimi Bakanlığı, Hazine Bakanlığı, Esnaf ve Ticaret Bakanlığı, Bilşim ve Yenilikçilik Bakanlığı kurulacak. Bakan yardımcılıklarını kaldırıp müsteşarlık sistemi getirilecek.