
Yaşanan sel felaketinin ardından, önce 2 gün sular kesildi, sonra da sel sularının şebeke suyuna karışması nedeniyle bırakılan suların içilmemesi, sadece temizlikte kullanılması konusunda yetkililer tarafından uyarılar yapılmıştı.
Günlerdir şebeke suyunu içme amaçlı kullanamayan vatandaşın içini rahatlatacak açıklama Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’den geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Beyazgül, kameralar karşısında şebeke suyunu içti. Bu haber kısa sürede Şanlıurfa halkı arasında yayıldı ve birçok vatandaş bu paylaşımlar üzerine şebeke suyunu içmeye başladı.
Fakat bu haberin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Hatay’da Beyazgül’ün aksine yaptığı açıklama, suyu içmeye başlayan vatandaşın hem kafasını karıştırdı hem de telaşlanmasına sebep oldu.
Afet bölgesinde durum değerlendirmesi yapan Bakan Koca, Şanlıurfa’nın içme suyu konusuna da değinerek şu açıklamalarda bulunmasının ardından şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılmaması konusunda bir uyarıda TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilciliğinden geldi.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilciliğinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
‘’İlimiz 14-15 Mart tarihinde aşırı yağış ve yetersiz altyapının vermiş olduğu sorunlardan kaynaklı sel ve taşkınlardan etkilenmiştir. İl merkezinde 16-17 mart tarihlerinde arıtma tesisine Atatürk Baraj göletinden gelen sudaki kirlilik neticesinde şebeke suyunda kesinti yaşanmış ve yer yer 2 günü aşan kesinti sonrası şebeke suları tekrar sisteme verilmeye başlanmıştır.
Bu süreçte haklımızın güvenilir suya ulaşması ve halk sağlığının korunması amacıyla İl Temsilciliğimiz olarak 17.03.2023 tarihinde bir basın açıklaması, 18.03.2023 tarihinde sosyal medya hesaplarımızdan şebeke suyunun tüketilmemesi için görsel uyarılar ve 19.03.2023 tarihinde ise Urfa Tabip odası ile birlikte yine basında ve sosyal medyada iki oda olarak uyarılarımızı paylaştık.
20.03.2023 tarihinde ise Urfa Tabip Odası ile birlikte Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şuski Genel Müdürlüğüne Bağlı İçme Suyu Arıtma Tesisine bir ziyaret gerçekleştirerek Şuski Genel Müdürü M.Sait GÜLLÜOĞLU ve arıtma tesisinde çalışan konu uzmanı çalışanlarla tesisin ve suyun durumu ile ilgili bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmemizde arıtmadan çıkan suyun içme suyu niteliklerine kavuştuğu söylenmesine rağmen bununla ilgili veri paylaşılması talebimiz olumsuz bırakıldı.
Daha önce basınla ve kamuoyuyla paylaştığımız uyarılarımızın hem Şuski Genel Müdürü hem de Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin BEYAZGÜLÜ zor durumda bıraktığı, halkın paketli kaynak sularına yönelik talebinin arttığı ve belediyenin iş yükünü ağırlaştırdığı söylendi. Biz de hem arıtma tesisinden hem de şebekeden İl Sağlık Müdürlüğü tarafından alınan kontrol-izleme numunelerinin analiz sonuçları paylaşılmadan açıklama ve uyarılarımızın arkasında olduğunu ilettik.
22.03.2023 günü ise Büyükşehir Belediye Başkanı sosyal medya hesaplarından ve basın aracılığı ile hiçbir veri yayınlamadan "Gönül rahatlığı ile içebilirsiniz" şeklinde bir açıklama yaparak arıtma tesisindeki suyu içerkenki fotoğraflarını paylaşmıştır. Bu paylaşım bize Çernobil nükleer santrali patlaması sonrası dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit ARAL'ın radyasyon tehlikesi bulunan çayı basının ününde içmesi ve "bize bir şey olmaz" söylemini hatırlatmıştır. Belediye Başkanının suyun içilebilir olduğu söyleminden birkaç saat sonra ise Sağlık Bakanının basına ve kamuoyuna Şanlıurfa İli Merkez İlçelerinde şebeke suyunun içilmemesi konusunda kesin bir uyarısı olmuş ve 6032 analiz sonucunun 120 sinin olumsuz olduğu açıklanmıştır.
Buradan sahada çalışan emekçilerin emeğine sonsuz saygı duyduğumuzu belirterek tam da "22 MART Dünya Su Gününde" Belediye Başkanının ve Sağlık Bakanlığının açıklamalarındaki tezatlığın bir an önce giderilerek, belediye başkanının hangi veriler ile şebeke suyunun içilmesi yönünde açıklama yaptığının sorgulanmasını talep ediyor, halkımızı doğrulanabilir analiz sonuçları yayınlanmadan şebeke suyunun tüketilmemesi konusunda tekrar uyarıyoruz.’’ Denildi.