Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümünden Öğr. Gör. Sümeyra Çiftçi’nin doktora tezi kapsamında hazırladığı "Şanlıurfa’da Kırsal Mimari Mirasın ve Arkeolojik Alanların Bütüncül Korunması ve Sürdürülebilirliğinin İrdelenmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-B Acil Destek Modülü çerçevesinde kabul edildi.
Proje, Şanlıurfa’da geleneksel kırsal mimari ve arkeolojik alanların bütüncül korunup korunamayacağının irdelenmesini amaçlıyor. Bu kapsamda ilk olarak, Soğmatar Antik Kenti'nin bulunduğu Tek Tek Dağları Bölgesi’nde araştırmalar yapılacak. Antik kentin çevresindeki kırsal arkeolojik yerleşimler, yerleşim dokusunu belgelemek amacıyla fotoğraflanacak ve hava görüntüleri ile kayıt altına alınacak. Ardından, Soğmatar Antik Kenti’nde saha incelemeleri gerçekleştirilecek. Bu aşamada, yerleşim dokusu ve arkeolojik kalıntılar incelenerek gözlemler ve yerel halkla görüşmeler yapılacak.
Araştırmanın en önemli adımlarından biri, arkeolojik kalıntıların üzerinde konumlanan kırsal mimarinin antik kentle kurduğu ilişkinin fiziksel, sosyo-kültürel ve ekonomik olarak irdelenmesi olacak. Yerleşim hem yapı hem de doku ölçeğinde belgelenerek, yerleşimle ilgili koruma ve sürdürülebilirlik stratejileri oluşturulacak.
Projenin öne çıkan bir diğer özelliği, multidisipliner bir yaklaşımla yürütülecek olmasıdır. Projede Harita Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Nizar Polat araştırmacı olarak görev alırken, Yüksek Mimar Betül Demirkol doktora bursiyeri olarak projeye katkı sağlayacak.
Soğmatar Antik Kenti’nde daha önce yapılan kazı ve yüzey araştırmaları dışında kapsamlı bir çalışma bulunmadığı göz önünde bulundurulduğunda, bu proje Şanlıurfa’nın geleneksel kırsal mimari mirasını koruma açısından büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.