Urfa merkez ve ilçelerinin pek çoğunda yol ve altyapı eksikliklerinin devam ettiğine işaret eden DEM Partisi Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Suruç’un köy yolları, mahalle arası yollar ve alt yapı çalışmalarının yıllardır belediyenin ve yetkili kurumların ihmal ve eksikleri nedeniyle yapılmadığını ve bu sıkıntılardan dolayı Suruç halkı için kış aylarının çileye dönüştüğünü vurgulayarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi sundu.
DEM Partisi Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan Suruç halkının kış aylarında yaşadıkları mağduriyeti meclisin gündemine taşıdı. Şanlıurfalı Vekil Ayan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle 7 maddeden oluşan soru önergesi sundu.
DEM’li vekil Ayan’ın hazırladığı soru önergesinde şunlar yer aldı:
“Urfa merkez ve ilçelerinin pek çoğunda yol ve altyapı eksiklikleri devam etmektedir. Suruç’un köy yolları, mahalle arası yollar ve alt yapı çalışmaları yıllardır belediyenin ve yetkili kurumların ihmal ve eksikleri nedeniyle yapılmamış, Suruç halkı için kış ayları çileye dönüşmektedir.
31 Mart 2023 Yerel Seçimleri'nde DEM Parti'den seçilen Suruç Belediye Başkanı Müslüm Baran, Suruç’un eksiklerinin giderilmesinde kullanılmak üzere çalışmalar yapmaktadır. Son olarak Urfa-Antep arası yolun yenilenme çalışmalarından çıkan onbinlerce tonluk asfaltın bir kısmını karayolları şantiyesinden talep etmiştir. Yenilenen karayolları çalışmalarında sökülen yüksek miktardaki asfaltın yeniden değerlendirilmesi, hem kamu tasarrufu anlamında hem de kamu hizmeti anlamında olumlu bir teamüldür. Ancak şantiyedekilerin olumlu bulmasına rağmen Baran, bu talebi Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü’ne yazılı ve sözlü olarak ilettiğinde, red cevabıyla karşılaşmıştır. Ardından ise sökülen asfaltın Haliliye ve Birecik Belediyeleri’ne gönderildiğini öğrenmiştir.
Suruç ilçesi yol çalışmalarının yapıldığı alana Haliliye ve Birecik ilçelerinden çok daha yakın olduğu halde, aktarılan bilgi ve iddialara göre Suruç Belediyesi DEM Partili olduğu için usule uygun ve haklı talebi reddedilmiştir. AKP tarafından yönetilen Haliliye ve Birecik Belediyeleri’ne gönderilen asfaltın Suruç’a gönderilmemesi, üstelik bu asfaltın her üç belediyeye yetecek kadar çok olduğu belirtilmesine rağmen, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü’nün ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün gerekçesiz red kararları ortada bir ayrımcılık olduğunu düşündürmektedir.
Bu bağlamda;
1- Urfa-Antep arası karayolları yenilenme işi kapsamında, toplamda kaç kilometrelik asfalt sökülecektir, toplamda kaç ton asfalt meydana çıkacaktır? Bakanlığınızın bu işlemlerden çıkan çıkma asfaltlarla ilgili prosedür ve teamülleri nedir?
2- Karayolları Genel Müdürlüğü veya bölge müdürlüğü ortaya çıkan bu yüksek miktarda asfaltı nasıl değerlendirmektedir, tasarruf yetkisini nasıl kullanacaktır?
3- Suruç Belediyesi’nin Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü’ne yazılı başvuruda bulunarak, Suruç’un köy yolları ve altyapı çalışmalarında kullanmak için istediği asfalt miktarı ne kadardır? Bölge müdürlüğü bu talebe hangi nedenlerle red cevabı vermiştir?
4- Urfa-Antep arası karayolları yenileme işleminden çıkartılıp Haliliye ve Birecik ilçelerine gönderilen asfalt miktarı ne kadardır? Belediyeler asfalt teminini kendileri mi talep etmiştir, hangi yol ve usulle talepte bulunmuştur?
5- Haliliye ve Birecik Belediyeleri’ne asfalt gönderildiği halde Suruç Belediyesi’ne gönderilmediğinden Bakanlığınızın haber var mıdır? Bu ayrımcılığın sebebi nedir?
6- Bakanlığınızın ve bakanlığınıza bağlı kuruluşların kamu bütçesinden yürütmekte olduğu hizmet ve faaliyetlerinde, herhangi bir nedenle ayrımcılık yaptığı iddiaları doğru mudur?
7- Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ve Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü’ne belediyeleri hangi partinin yönettiği, taleplerin kimlerden geldiğine göre farklı cevap ve kararlar vermesiyle ilgili Bakanlığınızın bir talimatı var mıdır?