Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 2021 yılında açılan devlet hastanesinde, faaliyete başladığı tarihten itibaren devam eden sorunlar giderilemediğine dikkat çeken Şanlıurfa Milletvekili Ayan, sorunların gün geçtikçe arttığını dile getirdi.
Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Meclise taşıdığı Ceylanpınar Devlet Hastanesinde yaşanan sağlık alanındaki sorunlarına ilişkin şunları kaydetti:
‘’Ceylanpınar Devlet Hastanesi’nin faaliyete girdiği tarihte Başhekimlik tarafından; “toplam 46000 metrekare kapalı alana sahip olup, 83 hasta odası, 150 yatak kapasiteli, 17 yataklı diyaliz ünitesi, 5 ameliyathane salonu, 8 SDL odası, 8 yataklı palyatif servis, 54 poliklinik odası (9 diş ünitesi), 46 sedyeli Acil müşahede alanı (4 salon), 17 Yoğun Bakım yatağı, 14 küvözlü Yenidoğan yoğun bakım ünitesi,7 yataklı anne oteli, 210 araçlık açık otopark, 38 araçlık kapalı otopark, 21 morg ünite kapasitesi ile hizmet vereceği” açıklanmıştır. Ancak bugün itibariyle ilçeden iletilen talep ve sorunlar, bu bilgilerle uyuşmamaktadır.
Ceylanpınar Devlet Hastanesi’nde, hekim sayısının ve sağlık personeli sayısının azlığı, MR, Tomografi gibi temel cihazların bulunmaması, mecburi göreve gelen hekimlerin ilçede kalmaması ve Sağlık Bakanlığı tarafından pratisyen ve özellikle uzman hekim ataması yapılmaması gibi sorunların ilçe halkının sağlığa erişim hakkını ihlal eden boyutlara geldiği dile getirilmektedir. Hastaneye atanan hekimlerin ise ağır iş yükü, geçici görevlendirmelerle başkaca yerlere sağlık hizmeti vermeye gönderilmeleri, mobbing ve olumsuz çalışma koşulları nedeniyle istifa ettiklerine dair önemli iddialar tarafımıza ulaşmıştır.
Ceylanpınar halkının ilettiği bilgilere göre; son günlerde devlet hastanesinde poliklinikler kapatılmış, randevu sistemi askıya alınmış, halk randevu almak istediğinde hekim bulunmadığı ve medikal cihazların yeterli olmadığı söylenerek hizmet verilmediği söylenmektedir. Oldukça gelişmiş imkanlara sahip olarak açılan devlet hastanesinin şu anda aktif olan tek birimi Acil bölümü olup, acil hekimleri olmadığı için hastanedeki tüm hekimlerin acile çekildiği iddia edilmektedir. Polikliniklere gitmek isteyen halka randevu verilmediği, hayati durumlarda dahi “hekim yok” denilerek Viranşehir gibi yakın ilçe ve şehir merkezine sevk edildikleri aktarılmıştır.
2022 yılı verilerine göre nüfusu yaklaşık 100.000 olan; doğum oranlarının yüksek, yaşlı ve hasta nüfusun oransal olarak ortalamanın üstü olduğu bir ilçede, uzman doktorların bulunmaması temel haklardan olan sağlığa erişim hakkının kullanılması önündeki engellerdendir. Sağlık hakkı, Anayasal bir haktır. Sosyal devlet olmanın en temel esaslarından biri olan yurttaşların sağlığa erişim hakkı, Anayasa’da devlete pozitif yükümlülükler yükleyerek güvence altına alınmıştır. Anayasa’nın 56.maddesine göre; “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, iş birliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler. Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir.” Bu nedenle Anayasa’da güvence altın alınan bu hakların ayrımsız bir şekilde her yurttaş için korunması, kamusal bir hizmet olarak sağlık hakkının etkin, sürekli ve ulaşılabilir düzeyde sunulması ve bu hizmetlerin aksadığı hallerde denetlenme ve düzenlenmesi Sağlık Bakanlığı’nın görev ve yetkisi dahilindedir.’’
Bu bağlamda;
1-2021 yılında faaliyete geçen Ceylanpınar Devlet Hastanesi’nin kamuya maliyeti nedir?
2-Devlet hastanesinin yapımı sırasında yapılan harcamalara rağmen bu özelliklere sahip bir hastanenin henüz 3 yıl dolmadan işlevsiz hale geldiği, MR, Tomografi gibi medikal cihazların bulunmadığına dair iddialar doğru mudur, doğruysa sorunların nedeni nedir?
3-Ceylanpınar Devlet Hastanesi’ndeki kaç Acil hekimi, kaç uzman hekim ve kaç nitelikli sağlık personeli bulunmaktadır? Hastane bünyesinde faaliyet gösteren poliklinikler hangileridir?
4-Ceylanpınar Devlet Hastanesi’nde yeterli sayıda hekim olmamasının nedenleri nelerdir? Bu nedenlere ilişkin Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü ve hastane idaresi tarafından herhangi bir tespit, değerlendirme, sorun belirleme ve çözüm üretme çalışması yapılmış mıdır? Bakanlığınız bu konuda bilgilendirilmiş midir?
5-Ceylanpınar Devlet Hastanesi’ne Sağlık Bakanlığı tarafından usulüne uygun ve yeterli sayıda atama yapılmakta mıdır? Yapılmamasının nedenleri nelerdir?
6-Ceylanpınar Devlet Hastanesi’nde silsile halinde hekim istifalarının olduğu bilgisi doğru mudur? Bu iddialara ilişkin yerinde gözlem ve inceleme yapılmış mıdır?
7-Eylül ayından itibaren Ceylanpınar Devlet Hastanesi’ndeki polikliniklerin faaliyetlerini durduğu, randevu sistemlerinin kapatıldığı ve hastanede görevli uzman hekimlerin Acil birimine çekildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu talimatı kim vermiştir? Bakanlığın bu konuda çözüme yönelik çalışma ve planlamaları var mıdır?
8-Ceylanpınar Devlet Hastanesi’nde hastaların sevki için tahsis edilmiş kaç ambulans ve nakil aracı vardır? Ayda ortalama çevre ilçe ve şehir merkezine kaç hasta sevki yapılmaktadır?
9-Ceylanpınar gibi hekim sayısının azlığı nedeniyle yerel halkın sağlığa erişemediği ilçelerde Bakanlığın ihtiyaçları karşılamaya yönelik teşvik edici uygulama ve politikaları, atama usulüne ilişkin düzenlemeleri var mıdır? Varsa nelerdir?