Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Şanlıurfa Şubesi, basın mensuplarıyla bir araya gelerek ‘’Gençlik Zirvesi’’ programına ilişkin detayları paylaştı.
‘Gençliğin Anlam Arayışı’ teması altında düzenlenecek olan program, 6-7-8 Ocak tarihlerinde yapılacağını duyuran AGD Şanlıurfa Şubesi Başkanı Muhammed Maşuk Özyaramış açıklamada şu ifadelere yer verdi:
‘’Bir varlık olarak insanı diğer canlılardan ayıran en temel özellik düşünme yeteneğidir. İnsanın anne karnında oluşması safhasında potansiyel olarak sahip olduğu düşünme yeteneği çocukluk döneminde aktif olarak kendini ortaya koyar. Bireyin yaşam süreci içerisinde en önemli dönem sayılabilecek olan gençlik döneminde ise düşünme her boyutuyla kendini izhar eder. Zira genç bireyin düşünme eksenli ortaya koyduğu sorgulama ile bir anlam arayışı serüvenine başladığını ifade etmek yanlış olmaz. Genç bireyin söz konusu anlam arayış serüveni felsefi ifade ile varlık, bilgi ve değer olmak üzere insan yaşamının bütün boyutlarını kuşatır. İnanç bağlamında ifade etmek gerekirse bir yaratılan olarak genç bireyin; Yaratıcı, Yaratıcı tarafından varlık sahasına çıkarılan her şeyi kuşatan kâinat ve birey olarak kendisini anlama ve anlamlandırma çabası içine girdiğini söyleyebiliriz.
Düşünce ve inanç tarihini göz önünde bulundurarak günümüzdeki genç kuşağı düşündüğümüzde; söz konusu kuşağın anlam arayışı bağlamında bir krizle yüz yüze olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim Batı’da kökleri Antik Yunan’a dayanan Aydınlanma ile güçlü bir ivme kazanan seküler düşünce, bireysellik, hümanizm, materyalist felsefe, katı pozitivist bilim algısı son iki yüzyılda küresel ölçekte yaşamın her alanında etkili olmuştur. Zira Batı medeniyetinin siyaset, ekonomi, kültür, sanat ve bilim olmak üzere birçok alanda güçlü olması özellikle de günümüzde kitle iletişim araçlarının çok yaygın hale gelmesi söz konusu etkinin küresel ölçekte devam etmesine imkân sağlamaktadır.
Mensubu olduğumuz İslam medeniyetinin Batı’da her alanda ortaya çıkan gelişmelerden etkilendiği açıktır. Gençliğin anlam arayışı bağlamında düşündüğümüzde ise ortaya çıkan krizi doğru şekilde anlayarak kendi medeniyet dinamiklerimizden hareketle güncel problemlere çözüm sunabileceğimize inanıyoruz. Bu bağlamda ülkemizin en köklü gençlik yapılanmalarından olan Anadolu Gençlik Derneği Şanlıurfa Şubesi olarak güncel sorunlara duyarsız kalmamanın verdiği hassasiyetle gelenekselleşecek ve bu yıl 6-7-8 Ocak 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek bir ‘Gençlik Zirvesi’ yapmaya karar verdik. Zirvemizin bu yıl ki temasını ‘Gençliğin Anlam Arayışı’ olarak belirledik.
Gençlik Zirvesi üç günü kapsayacak şekilde planlanmıştır.
Birinci gün şehir dışından gelecek misafirlerimizin tanışma-kaynaşması ile geçecektir.
İkinci gün kimlik bunalımına sürüklenmeye çalışılan gençleri uyarmak, dinlemek ve değerlendirmek üzere bölgesel çapta bir çalıştay düzenlenecektir. Çalıştayda; Gençliğin Anlam Arayışı meselesi ana temasında farklı güncel meseleler irdelenecektir. Çalıştayımıza bölgemizde etkin STK’larda faaliyet yürüten gençler söz sahibi olacaklar. Aynı gün öğleden sonra, bütün halkımıza açık olacak şekilde ülkemizin önde gelen ilim adamlarından olan Prof. Dr. Halis AYDEMİR hocamızla “Gençliğin Anlam Arayışı” başlıklı bir konferans gerçekleştirilecektir. Akabinde ise çalıştay ile aynı başlıklar olacak şekilde, Moderatörlüğünü Genel Başkanımız Sayın Salih TURHAN Beyin yapacağı panelde, Paradigma Sorunu Doç. Dr. Necmettin ÇALIŞKAN, Popüler Kültür Sarmalında Gençlik Doç. Dr. M. Cevat ACAR, Kur’an’da Rol Model Genç Kimliği Doç. Dr. M.Emin ÇİFTÇİ, Küresel İfsat Örgütleri(LGBT vb.) ve Gençlik Doç. Dr. Ziya POLAT, 21.Yüzyıl Yeterlilikleri ve Gençlik Uzm. Halil ATLI gibi birbirinden değerli akademisyenlerimizin katılacağı panelde konuya ilişkin görüş düşünce ve önerileri dinlenecektir.
Üçüncü gün, Şanlıurfa’mızın dinî ve kültürel mirasının tanıtılması amacıyla düzenlenecek kültürel gezinin ardından program nihayete erdirilecektir.
Planlanan bu zirve ile özelde bölgemiz, genelde de tüm gençlerin anlam arayışına yönelik bir rehberlik amaçlanmıştır. Sonuç olarak elde edilen bulgular ve bilgiler ışığında hazırlanan rapor ve eylem planı, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla paylaşılarak kurumlarımıza gençlik politikaları hususunda bir projeksiyon oluşmak hedeflenmektedir''