Her yıl özellikle çocuklar ve gençler olmak üzere onlarca kişi Urfa’da sulama kanallarında boğularak hayatlarını kaybediyor. Şanlıurfa’da yaşanan vahim olayı meclise taşıyan Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, 8 maddeden oluşan soru önergesi hazırladı.
Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle sunduğu soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:
“Her yıl özellikle çocuklar ve gençler olmak üzere onlarca kişi Urfa’da sulama kanallarında boğularak hayatlarını kaybetmektedir. Urfa’da sulama kanallarıyla ilgili önlemlerin alınması, arama-kurtarma çalışmalarının arttırılması, yerleşim yerlerinde ve yakınlarında yer alan kanallarla ilgili güvenliğin sağlanması hayati önem taşıdığı halde gerekli adımların atılmaması sonucu boğulma vakaları da devam etmektedir.
Bu ölümlü vakalardan sonuncusu ne yazık ki Haliliye ilçesine bağlı kırsal Gürpınar Mahallesinde meydana gelmiştir. Basına yansıyan bilgilere göre, serinlemek için DSİ’ye ait sulama kanalına girdiği iddia edilen 16 yaşındaki Umut Karalı önce kaybolmuş ve çevredeki insanların ihbarları sonucunda arama-kurtarma ekipleri tarafından bilinci kapalı olarak bulunmuştur.
Umut Karalı, ambulansta yapılan ilk müdahalenin ardından Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılmış ancak yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir.
Ölümle sonuçlanan çok sayıda boğulma vakası, sulama kanallarındaki güvenlik önlemlerinin yetersizliğini ve halkı bilinçlendirme, caydırma noktasındaki çalışmaların eksikliğini göstermektedir. Bu tür vakalar hem bölge halkının hem de genel kamuoyunun güvenliğini tehlikeye atmaktadır.
Bölgenin en büyük sorunlarından biri olan boğulma ve kazalarda kimlerin ihmal ve sorumluluğu olduğunun tespitiyle birlikte, Bakanlığın hangi önlemleri aldığı, çalışmaları yaptığını açıklaması gerekmektedir.
Bu bağlamda;
1. Son beş yıl içinde sulama kanallarında meydana gelen boğulma vakalarının sayısı nedir? Bu vakalarla ilgili detaylı bir rapor mevcut mudur?
2. Sulama kanallarının güvenliği ile ilgili olarak alınan mevcut önlemler nelerdir? Bu önlemler yeterli görüyor musunuz, yoksa iyileştirme çalışmaları planlanıyor mu? Bu kapsamda yapılmış ve kısa vadede yapılması planlanan çalışmalar nelerdir?
3. Sulama kanallarının etrafında güvenlik bariyerleri, uyarı levhaları veya diğer koruyucu önlemler mevcut mudur? Mevcut durumda bu önlemlerin eksik olduğu veya yetersiz kaldığına dair olay yeri inceleme ve tespit yapılmış mıdır?
4. Umut Karalı’nın sulama kanalına girdiği yerde, herhangi bir su akımına kapılmasını engelleyici bariyer, kurtarma havuzu, can simidi, tutunma yeri vs gibi kaza sonrası kurtulmaya yönelik tedbirler var mıdır, olmamasının nedeni ve sorumluları kimlerdir?
5. Umut Karalı’nın sulama kanalına düştüğü iddiasının yetkililere bildirilmesi ardından hangi arama-kurtarma çalışmaları yapılmış mıdır? Gerekli ve yeterli profesyonel arama personeli ve ekipmanı sağlanmış mıdır?
6. Bölge halkını sulama kanallarının tehlikeleri konusunda bilinçlendirmek amacıyla yürütülen eğitim programları veya kampanyalar var mı? Bu tür programların etkinliği nasıl değerlendirilmektedir?
7. Bu tür olayların önlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, Yerel Yönetimler ve diğer ilgili kurumlar arasında nasıl bir iş birliği ve koordinasyon sağlanmaktadır?
8. Sulama kanallarındaki güvenlik önlemlerini artırmak ve boğulma vakalarını önlemek amacıyla alınacak yeni tedbirler veya projeler var mı? Bu konuda herhangi bir plan veya proje başlatılmış mıdır?”