Harran Üniversitesi Ortak Ders Koordinatörü Doç. Dr. İbrahim Halil YAŞAR imzasıyla 12.04.2025 tarihinde yayımlanan kamuya açık açıklamada, üniversite bünyesinde yürütülen sınav ve uygulama planlamaları konusunda Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu’nun şahsına yönelik devlet adabı ve akademik nezaket sınırlarını aşan ifadeler kullandığı, kendisini ve yardımcılarını tehdit ve tahkir ettiği, kadro vermeme tehdidinde bulunduğu, hatta adını bilmediği bazı akademik personelin görev yerinden uzaklaştırılacağına dair beyanlarda bulunduğu iddialarına yönelik Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Üniversiteler bilimin, adaletin ve saygının hâkim olduğu eğitim kurumlarıdır. Üniversitelerdeki akademisyenler ve personeller arasında iş barışı, saygı, özen ve nezaket kuralları, bu kurumlardaki eğitim ve ilişkilerin niteliklerini de etkilemektedir. Kendisi de bir akademisyen olan Sayın Rektör’ün bir başka meslektaşına yönelik sarf ettiği iddia edilen “kadro vermemek, üniversitede barındırmamak” yönündeki tehditleri ve “ben size ne yapacağımı bilirim, müdür yardımcılarınız da başka iş arasın” şeklindeki söylemleri idari yönetim anlayışına, kamu görevlilerinden beklenen ciddiyet ve özene ve bilhassa devlet adabına yakışmayan davranışlardır.
Bu açıklama, devlet üniversitelerinde akademik personelin idari baskıya uğradığı, kurum içi hiyerarşinin kişisel husumetler temelinde işletildiği, akademik özerklik ve teamüllerin zedelendiği yönünde ciddi endişelere yol açmıştır. Bahsi geçen üniversitede Sayın Rektör’ün başkaca akademisyen ve personele yönelik benzer söz ve davranışlarda bulunduğuna dair iddialarla birlikte, açıklamada bahsi geçen iddiaların araştırılması ve soruşturulması Yüksek Öğretim Kurumu sorumluluğundadır.
Bu bağlamda:
1. Harran Üniversitesi'nde yaşandığı belirtilen bu olayla ilgili Bakanlığınıza ulaşan herhangi bir şikâyet, rapor ya da inceleme mevcut mudur?
2. Üniversite rektörleri ve yöneticilerinin, akademik personele yönelik davranışlarında uyması gereken etik kurallar ve denetim mekanizmaları nelerdir? Bu kapsamda Sayın Rektör hakkında bir inceleme başlatılmış mıdır?
3. Üniversitelerde görev yapan akademik personelin rektörler tarafından tehdit edilmesi veya mobbinge uğraması durumunda başvurabileceği etkili ve bağımsız bir iç denetim veya şikâyet mekanizması bulunmakta mıdır?
4. Sayın Rektör’ün, sınav uygulama planlamalarına ilişkin şikâyetleri dile getiren akademik personele yönelik hakaret, tehdit ve kadro vermeme yönünde sözler sarf ettiği iddiası doğruysa, bu durum YÖK ve Bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirilmekte, ne gibi yaptırımlar öngörülmektedir?
5. Türkiye genelinde üniversitelerde son beş yıl içinde rektörler hakkında akademik personele yönelik etik dışı davranış, baskı, tehdit veya görevden uzaklaştırma konularında yapılan şikayetlerin sayısı kaçtır? Kaçı hakkında işlem yapılmıştır?”
Neden paylaşmıyor siniz yorumumu. ⁰505 8444723
Doç. Dr. İbrahim Halil Yaşar hocanın haklı olduğu bu konuda beni de mağdur etmeye çalıştılar. Ama yemedi. Bu usulsüzlüğü belgelemeye hazırım. Her türlü ispatlayabiliri. Ayrıca rektör Efendi'nin bana o edalı tavırları ile mahkemeyi işaret ermesini hiç unutmadım. tanıklarım var. Lütfen beni konuşturun bu konuda