GÜNDEM- İSİG raporu, ‘19 Mayıs. Gençlerimiz bayramını kutlayamıyor’ girişi yapılarak açıklandı.
Raporda şöyle denildi; “Bugün 19 Mayıs… Gençlerimiz bayram kutlayamıyor. Zira yarınımız dediğimiz gençlerimiz, sağlıklı ve güvenli yaşaması, okuması, çalışması gerekirken; yoksulluk, güvencesiz işçilik, gericilik, şiddet, geleceksizlik ve iş cinayetleri cenderesi altındalar. Özellikle AKP döneminde hayata geçirilen eğitim, istihdam ve sosyal politikalar her geçen gün gençlerin geleceğini ellerinden aldı ve sermaye için ucuz işgücü haline getirdi. Ancak gençlerimiz bayram kutlayamıyor desek de umut dimdik ayakta. Zira yıllardan sonra yeniden siyasal ve sosyal hakları için, yoksulluğa, adaletsizliğe ve eşitsizliğe karşı sokaklarda, meydanlarda, kampüslerde mücadele ediyorlar. Bizlere de düşen görev onları yalnız bırakmamaktır.
Gençlik üzerine; TÜİK, OECD gibi kurumların açıklamalarını ve DİSK, Türk-İş gibi sendikaların değerlendirmelerini takip ediyoruz. Burada bunları tekrar etmeye veya takla attırarak yeniden ifade etmeye çalışmayacağız. Yıllara dayalı çalışmamızda alandaki mücadelemiz ve süzülen bilgiler -ki bunun en çıplak gerçekliği genç işçi ölümleri- ışığında bir değerlendirme yapmaya çalışacak ve önümüzdeki dönemde de buradan hareketle gençleri, yaşamı kurma mücadelelerinde yalnız bırakmayacağız.
Genç İşçi Ölümlerinin Detayları
Her ay ortalama 18-19 genç işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor.
Genç işçi ölümleri pandemide kısmen düşüş gösterse de, ekonomik kriz ve yoksullaşma nedeniyle 2021’den itibaren yeniden arttı.
İstihdam dağılımına göre, genç işçi ölümlerinin %93’ü ücretli çalışanlardan oluşuyor.
Genç işçi ölümlerinin en yoğun olduğu sektörler: inşaat (%27), sanayi (%34), hizmetler (%22) ve tarım (%17)
Şanlıurfa’da ise son 13 yılda 80 genç işçi hayatını kaybetti.
İSİG’in Talepleri
Genç işçilerin insanca yaşayabilecekleri ücret, iş güvencesi ve sağlıklı çalışma ortamları sağlanmalı.
Yükseköğrenim teşvik edilmeli, eğitim ücretsiz olmalı ve müfredat bilim ışığında yapılandırılmalı.
Gençlere yönelik sosyal ve kültürel politikalar geliştirilerek iş cinayetlerinin önüne geçilmeli.
İSİG, genç işçilerin güvenli çalışma koşullarına sahip olması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.