SİYASET- Geniş ve verimli tarım arazilerinin yer aldığı Şanlıurfa’da, uzun süredir yeterli yağış olmaması nedeniyle sulama döneminde olan mahsullerini kuyu sularıyla sulamaya çalışan çiftçiler, on günden fazladır DEDAŞ tarafından sürekli olarak yapılan elektrik kesintileri nedeniyle, sulama yapamadıklarını dile getiren DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından cevaplandırılması istemiyle soru önergesi hazırladı.
Şanlıurfa Milletvekili Ayan’ın hazırlamış olduğu so
u önergesinde şu ifadeler yer aldı:
“Şanlıurfa, Türkiye'nin en büyük tarım kentlerinden biri olup, ülkemizin gıda güvenliği ve tarımsal ihracatı açısından hayati öneme sahiptir. Ancak 2024-2025 tarım döneminde Şanlıurfa ve genel olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık, bölgedeki çiftçileri ağır şekilde etkilemiştir.
Geniş ve verimli tarım arazilerinin yer aldığı Siverek’teki çiftçiler uzun süredir yeterli yağış olmaması nedeniyle sulama döneminde olan mahsullerini kuyu sularıyla sulanmaya çalışmaktadır. Ancak on günden fazladır DEDAŞ tarafından sürekli olarak yapılan elektrik kesintileri nedeniyle, çiftçiler sulama yapamamaktadır.
Bölge çiftçisinin yaşadığı en büyük sorun Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ)’ın uygulamalarıdır. Çiftçilerin kuyulardan su çekebilmek için kullandıkları elektrik, DEDAŞ tarafından haksız ve keyfi şekilde kesilerek, her gün saatlerce elektrik verilmeyen köyler susuz ve elektriksiz bırakılmaktadır. Elektrik kesintileri nedeniyle tarımsal üretim neredeyse durma noktasına gelmektedir. Çiftçinin tarlasını sulayamadığı bir dönemde bu kesintiler, kamu kaynaklarının etkin kullanımı, kamu sağlığı ve gıda arz güvenliği açısından büyük riskler oluşmaktadır.
Siverek’in Aşağı Taşlı, Sarıören, Uzuncuk, Karakeçili, Tımıti, Karakaçeki Mızar, Bey Ali, Kızıl Ali ve diğer civar köylerinde kuraklık ve DEDAŞ kesintileri nedeniyle kuyular yanma noktasına gelmiştir.
Devlet tarafından desteklenmesi ve teşvik edilmesi gereken çiftçilerimizin bu şekilde mağdur edilmesi, bölgesel ekonomik çöküşe, tarımsal üretimde ciddi kayıplara ve sosyal huzursuzluklara yol açmaktadır. Bu nedenle bölgedeki elektrik kesintilerinin sebepleri, sorumluları ve çiftçilere yönelik destek mekanizmalarının acilen açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
Bu bağlamda;
1. 2024-2025 üretim sezonunda kuraklıktan etkilenen çiftçilere yönelik su temini, sulama desteği veya enerji desteği sağlanması planlanmakta mıdır?
2. Şanlıurfa ve çevresindeki tarım alanlarında yaşanan kuraklığa rağmen DEDAŞ tarafından uzun süreli elektrik kesintilerinin yapılmasının sebebi nedir, Bakanlığınızın bu konuda bilgisi var mıdır?
3. DEDAŞ’ın özellikle çiftçilere ve tarım köylerine yönelik olarak uyguladığı elektrik kesintilerinin gerekçesi nedir? Bu konuda Bakanlığınıza ulaşan şikayetler olmuş mudur?
4. Elektrik kesintilerinin tarımsal üretimi sekteye uğratması nedeniyle oluşabilecek kamu zararı ve çiftçi mağduriyetleri hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
5. DEDAŞ'ın bölgedeki elektrik kesintilerine ilişkin uygulamaları denetlenmekte midir? Şu ana kadar bu konuda herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?
6. DEDAŞ uzun süreli elektrik kesintilerine ne zaman son verilecektir?
7. Şanlıurfa’da yaşanan kuraklık nedeniyle tarımsal üretimin olumsuz etkilenmemesi için Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir özel destek programı var mıdır? Varsa kapsamı nedir?
8. Kuraklık ve enerji kesintileri nedeniyle zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesi veya silinmesi gibi bir planlama yapılacak mıdır?
9. Gıda arz güvenliğinin tehlikeye girmemesi ve üretimde sürekliliğin sağlanabilmesi için Bakanlığınızın bölgedeki çiftçiler için kısa, orta ve uzun vadeli acil eylem planı var mıdır? “